Connect with us

Ciekawe

Zalety czerwonego barszczu

Published

on

Któż z nas nie słyszał powiedzenia „tani jak barszcz”? Nie da się ukryć, że składniki tej jednej z najpopularniejszych, polskich zup kosztują dosłownie grosze. Jednak tani nie znaczy w tym przypadku zły, gdyż barszcz czerwony kryje w sobie prawdziwe bogactwo witamin i cennych dla zdrowia składników.

Lecznicze właściwości czerwonego buraka

Burak ćwikłowy, z którego uzyskiwany jest koncentrat barszczu czerwonego to niewyczerpane źródło potasu, magnezu i wapnia. Zawiera także bardzo dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego też buraki i przyrządzane z nich potrawy są polecane kobietom w ciąży.

Zawarte w burakach witaminy z grupy B pomagają zwalczać stres i dbać o układ nerwowy. Regularnie jedzone buraki doskonale wpływają na pracę naszego mózgu, zapobiegają chorobom nowotworowym, wzmacniają kości i poprawiają pracę układu trawiennego. Jedynym przeciwwskazaniem do jedzenia zbyt dużej ilości buraków jest cukrzyca.

Czerwony barszcz doskonały na odporność

Barszcz warto jeść częściej w sezonach przeziębień. Koncentrat barszczu czerwonego to prawdziwa bomba witamin, w tym niezwykle ważnej dla naszej odporności witaminy C, która pomaga chronić organizm przed chorobami. Podobne właściwości ma też sok z buraków, jednak dla wielu osób zupa jest smaczniejszym rozwiązaniem.

Nie zapominajmy też o najmłodszych. Dzieci w żłobkach, przedszkolach i szkołach są szczególnie narażone na różnego rodzaju infekcje. Warto więc zadbać o ich zdrowie. Czerwony barszcz możemy podawać nawet już półrocznym niemowlakom.

Dla zdrowia i urody

Chcesz być fit? Jedz barszcz. Ten klarowny, ugotowany na bazie warzyw i koncentratu barszczu czerwonego, bez zbędnych dodatków w postaci ziemniaków czy śmietany, zawiera naprawdę niewiele kalorii. Jeszcze bardziej dietetyczną jego wersję przygotujemy z botwinki.

W barszczu znajdziemy antocyjany – są to silnie działające antyoksydanty o działaniu odmładzającym, które wpływają na poprawę stanu skóry i włosów. Do pozostałych zalet czerwonego barszczu zaliczamy to, że oczyszcza krew, odtruwa i odkwasza organizm. Zawiera również dużo błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie.

Czerwone buraki choć wszystkim znane, powszechnie dostępne i niedrogie, wciąż bywają niedoceniane. Warto je jeść pod różnymi postaciami, gdyż to najprostsza droga do zdrowia, urody i dobrego samopoczucia.

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na sklep.vitapol.net

Continue Reading

Ciekawe

Czym jest i jak działa separator?

Published

on

Separatory oleju to urządzenia wykorzystywane powszechnie między innymi do oczyszczania ścieków zanim ostatecznie zostaną odprowadzone do kanalizacji. Większość tego typu urządzeń w swoim działaniu wykorzystuje dwa zjawiska – sedymentacji oraz flotacji.
(więcej…)

Continue Reading

Ciekawe

Ulubione napoje i nie tylko

Published

on

Ulubione napoje i nie tylko

Granita to marka, która już od kilku lat robi prawdziwą furorę wszędzie tam, gdzie ludzie mają ochotę na zimne napoje i przekąski. Tak, również przekąski, ponieważ urządzenia przygotowane do oferowania napojów granita mają też znacznie większą funkcjonalność. (więcej…)

Continue Reading

Ciekawe

Śliwki w occie winnym – zdrowie w słoiku poza sezonem

Published

on

Śliwki to ukochane owoce znacznej większości Polaków. Posiadają wspaniałe walory smakowe, a także cenione przez smakoszy i lekarzy właściwości prozdrowotne. Niestety, okres ich zbioru jest krótki i chcąc cieszyć się ich smakiem, trzeba poddać je procesowi, który zachowa je na okres poza sezonem. Popularną ich formą są śliwki w occie winnym.
(więcej…)

Continue Reading

Popularne