Connect with us

Ciekawe

Suszenie czy mrożenie – który sposób jest lepszy?

Published

on

Najwcześniejsze doniesienia o suszeniu żywności pochodzą sprzed 12,000 lat p.n.e., a używanie lodu do jej mrożenia było znane plemionom podbiegunowym od niepamiętnych czasów. Współczesna technologia pozwala na korzystanie z tych sposobów przechowywania niezależnie od pogody, w zaciszu domowych kuchni. Czy któryś z nich ma przewagę nad drugim?

Suszenie żywności

To na pewno metoda, która pozwoli przechowywać produkty przez długie okresy, bez obaw o ich trwałość. Suszone warzywa czy owoce po usunięciu wody są w niewielkim stopniu podatne na zepsucie. Najszybciej suszenie przebiega w przeznaczonych do tego urządzeniach, jak suszarka czy dehydrator. Ale z powodzeniem można w tym celu korzystać jedynie z energii słonecznej.

Dobrym rozwiązaniem będzie zbudowanie specjalnego pomieszczenia (suszarni) w ogrodzie, aby uzyskać optymalny kąt padania promieni. To spowoduje, że duże porcje suszonych warzyw, mięsa i grzybów będą gotowe znacznie szybciej. Jeżeli chodzi o wartość odżywczą tak przygotowanego jedzenia, konieczne będzie dodanie do niego witamin A i E po suszeniu, lub połączeniu go z potrawami zawierającymi te witaminy.

Jeżeli chodzi o wady suszenia, na pierwszym miejscu trzeba tu wymienić wpływ na smak i strukturę produktów. Niektórym bardzo odpowiadają uzyskane poprzez suszenie efekty, ale są też osoby, dla których suszone warzywa dodane do zupy nie mogą się równać ze świeżymi. Żywność po wysuszeniu należy też skutecznie zabezpieczać przed atakiem szkodników domowych – niestety, stanowi dla nich wyjątkowy przysmak.

Mrożenie żywności

Ten sposób pozwala na szybkie zabezpieczenie dużych ilości produktów przed zepsuciem. Większość warzyw wymaga tylko krótkiego blanszowania przed włożeniem do zamrażalnika – niska temperatura zajmie się resztą. Dzięki mrożeniu można korzystać z żywności, która bez tego byłaby dostępna tylko przez jeden sezon, albo sprowadzana z daleka, co wymaga użycia środków konserwujących do jej zabezpieczenia. Mrożenie zapobiega też niepotrzebnemu wyrzucaniu jedzenia. Wystarczy za każdym razem rozmrozić taką porcję, jaka jest potrzebna w danej potrawie.

Minusem tej metody jest na pewno ciągła zależność od energii elektrycznej. Mrożenie jako sposób przechowywania zapasów wymaga ciągłych nakładów finansowych ze względu na cenę prądu. Produkty po rozmrożeniu powinny być stosunkowo szybko spożyte – pozostawione na wiele godzin w pokojowej temperaturze, staną się niebezpieczne dla zdrowia ze względu na rozwój bakterii. Dodatkowo, nie każda żywność zachowuje się tak samo po poddaniu jej działaniu niskich temperatur. Niektóre produkty zmieniają smak, zapach i strukturę.

Który sposób wybrać?

Choć przygotowanie porcji suszonych warzyw zajmie dużo dłużej, niż ich zamrożenie, otrzymane produkty mogą potem przebywać w słoikach, w temperaturze pokojowej. Tymczasem zrobienie dużych zapasów mrożonej żywności, dla których domowy zamrażalnik to za mało, będzie wymagało kupna osobnej zamrażarki. Potrzebne więc jest miejsce na nią oraz pewność, że nie nastąpi przerwa w dostawie prądu, co nieodwracalnie zniszczy przechowywaną żywność. Zwiększone rachunki za prąd wiążą się także z większym obciążeniem dla budżetu domowego.

Z drugiej strony produkty suszone nie zachowają optymalnego smaku tak długo, jak te mrożone w bardzo niskich temperaturach. W spiżarni łatwiej też o atak szkodników, takich jak mole, zdolnych w ciągu kilku tygodni przetrzebić całoroczne zapasy. Aby tego uniknąć, najlepiej umieścić suszoną żywność w słoikach z dobrze dopasowanymi uszczelkami. Kupno ich jednak znacznie podwyższa koszt całego przedsięwzięcia. Podsumowując, można zauważyć, że żaden z opisanych tu sposobów nie jest idealny. Dlatego nie warto decydować się na rezygnację z jednego na rzecz drugiego – korzystanie z obydwu w miarę potrzeb przyniesie najlepsze rezultaty.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.

Continue Reading

Ciekawe

Przepakowywanie w firmie i u producenta

Published

on

Pakowanie produktów w opakowania zbiorcze to często ostatni etap wytwarzania w fabryce. Przepakowywanie towarów jest w wielu przedsiębiorstwach outsourcingowane, zlecane firmom zewnętrznym. Czy słusznie?
(więcej…)

Continue Reading

Ciekawe

Co warto wiedzieć o przydomowych przepompowniach ścieków?

Published

on

Przydomowe przepompownie ścieków służą do odprowadzania ścieków, czy to komunalnych, czy sanitarnych do dostępnej kanalizacji zbiorczej albo do pobliskiej oczyszczalni ścieków. Takie urządzenia są stosowane w przypadkach, gdy nie ma możliwości podłączenia domu do ogólnego systemu wodno-kanalizacyjnego albo wykonanie takiej instalacji jest mało opłacalne.
(więcej…)

Continue Reading

Ciekawe

Pedalboardy – dlaczego warto je kupić?

Published

on

Dla osób, których pasją jest muzyka duże znaczenie ma sprzęt, w którym mogą przechowywać swoje instrumenty. To sposób na to, by właściwie zadbać o transport drogich instrumentów. Ma to znaczenie zwłaszcza wówczas, gdy często podróżujemy, np. w związku z koncertami.
(więcej…)

Continue Reading

Popularne